August 13, 2015

Mame ratnice

By admin In Biti mama

Treci svetski rat zapocece, ubedjena sam, ne svetske sile no mame koje ne mogu da se dogovore da li su bolje Pampers ili Evy Baby pelene.

Od kako sam postala mama, cesto odem na forume namenjene mamama i trudicama. Kontam, mozda saznam nesto novo, mozda mogu da pomognem. Tako ja, puna entuzijazma krenem da citam kad se nadjem zaprepascena kolicinom prostakluka, nekulture, nepostovanja i povrh svega osuda.

Ono sto sam na forumima naucila jeste da je mamama dovoljna, ma kako malecka inicijalna kapisla da bi osule paljbu po onoj drugoj. Tu se naravno ukljuci treca pa cetvrta i onda se polemika oko pelena svede na nacionalnu osnovu, istoriju naroda i narodnosti i ceo dijapazon psovki, sto domacih sto inostranih.

Tako sam se ja, naivno, usudila da postavim pitanje vezano za pelene za kupanje. Prvo mi jedna majka objasni gde se kupuju, kako se koriste i ostalo da bi se na to nadovezala druga koja bez pardona krece da me optuzuje kako sam ja to losa majka jer zelim da stavim detetu pelene za kupanje umesto da dopustim da uziva golisavo u svim blagodetima mora. Tu se ukljucuje treca, koja je zgrozena idejom da joj se dete kupa golisavo jer ima svakakvih ljudi a i moze da se ukaki. Na to se nadovezuje sledeca sa opstom osudom kako to neko moze da ne zna tacno vreme kad mu dete kaki, jer boze moj, ona je u minut znala. Naravno ona druga mama, koja je pocela pricu o blagodetima kupanja se ubacuje i dodaje da je normano da se dete ukaki u vodu. Naravno tu stize buljuk drugih mama koje osudjuju tu. Onda stize sledeca koja diplomatski pokazuje sliku svoje cerkice dok na plazi kaki u nosu. Tu krece podsmeh i nipodastavanje i naravno napominjanje kako svakako sadrzaj nose ide u more. Tu se onda ukljucuju zastitari zivotne sredine sa zakljuccima kako je uzasno to sto se desava sa kanalizacijom u Crnoj Gori da bi se neke Crnogorke na kraju ukljucile i zakljucile kako smo mi stoka koja prlja njihovo more. I tako.

A sve je krenulo od pitanja da li je neka mama koristila pelene za kupanje i koju marku preporucuje.

Poenta je da sta god uradite, neko ce naci za shodno da se ukljuci u raspravu, osudi vas i naravno na svom primeru dokaze kako vi nemate pojma.

Ako ste smrsale brzo nakon porodjaja, sram vas bilo. Tokom trudnoce niste jele nego ste stavile izgled ispred zdravlja bebe. Ako ste jele, sram vas bilo, ne brinete o zdravlju, posto je opstepoznato da je zdravo ugojiti se samo 8 do 10 kg.

Ako ste isfenirane, sram vas bilo. Ko vam decu cuva dok se vi ulepsavate. Ako ste neisfenirane, sram da vas bude sto ne brinete o sebi.

Imate nalakirane nokte?! Sramota! Znate li vi sta se sve nalazi u lakovima za nokte? A i ako ste imale vremena da sredite nokte ili, ne daj Boze odete do manikira, sram da vas bude. Zapostavljate svoje cedo.

Ako ste lepo obucene, sram vas bilo. Sta izvodite besne gliste sad? Vi ste majka a zna se kako se majka oblaci. Ako ste niste sredile, sram da vas bude. Gde ste krenule tako zapustene? Ako ste se porodile sto ste se zapustile? Sta? Trazite saosecanje?

Onda krecu saveti vezani za decu.

Moje je pocelo da sedi samo sa 5 meseci. Sram da te bude, pa pedijatri su rekli ne sme pre 6. Dajes mu kasice a nema jos 6 meseci? Pa strasno! Eto moj jede sve. I nase mame su nama davale i sta nam je falilo?

O dojenju da ne pricamo. Ukoliko ne daj Boze niste mogli da dojite, susrescete se sa svim mogucim osudama. Od onoga da niste bile dovoljno uporne do toga da ste razmazene.

Niko nikoga ne pita za razloge. Niko ne gleda drugu stranu medalje. Zakljucci se donose na precac. Osude pljuste ko prolecna kisa. A vi, kao mlada mama, ma koliko ste knjiga procitale, nacicete se u tunelu preispitivanja da li ste dovoljno dobra majka a svetla na kraju tunela nece biti. Jer ce se opet naci neka majka koja ce vas osuditi i zbog toga sto se preispitujete.

Covek bi ocekivao da sa majcinstvom dolazi i saosecanje i empatija ali ne. Dolazi do budjenja zivotinjskog, predatorskog… Dolazi do budjenja takmicarskog duha. Moja beba mora biti bolja od tvoje. Moje metode moraju biti bolje od tvojih. Moja beba je za mrvicu naprednija od tvoje. A bebe…

Bebama je bitno da su voljene, site, suve, zasticene. Njih nije briga da li je njihov drugar dobio 700 ili 900 grama na poslednjoj kontroli kod pedijatra.

Svaka od nas voli svoje dete najvise na svetu. Svaka se trudi da svoje dete podize najbolje sto ume. Da li gresimo? Sigurno. Ali, negde po mojoj logici, trebalo bi da jedna drugoj pomazemo, ne da se osudjujemo.

Sigurna sam da su vas bebe zadovoljne zahvaljujuci vama. Sigurna sam da ste dale sve od sebe. Ali i ja sam. I moja beba je napredna. I moja beba je i sita i zadovoljna. Mozda nece imati prvi zubic sa 3 meseca kao vasa ili nece prvu rec reci sa 6 meseci. Ali to nije bitno. Ono sto je bitno jeste da je voljena, mazena i pazena.

Leave a Comment